The below page is in Dutch intentionally. Foils lessons are only offered in the Netherlands.

 

Ben jij een beginnende foiler en wil je graag leren hoe het is om boven het water te vliegen? 

 

Ik bied ook individuele lessen/coaching sessies aan, waarbij persoonlijke aandacht het aller belangrijkste is. Door een paar uur te oefenen met een foil achter een boot, of zoals ik aanbied, met een winch, schaaf je weken, zo niet maanden af van je leercurve. Je leert het gevoel kennen hoe het is wanneer de foil uit het water komt en hoe je deze vervolgens kunt controleren. Kenners spreken van "muscle memory", en uit ervaring kan ik bevestigen dat het belangrijk om je spieren en lichaam te laten wennen aan deze unieke ervaring. Kenners raden dan ook altijd aan om eerst een paar uur te oefenen achter een boot of winch! Ik heb een geschikt board en foil beschikbaar om je de eerste meters vliegen boven het water te laten ervaren. Als je eenmaal door hebt hoe een foil werkt, kun je met een gerust hart alles dat je hebt geleerd toepassen in combinatie met een wing, kite, windsurfzeil, peddel of gewoon in de golven. 

 

Na wat uitleg over het materiaal en de afstelling daarvan gaan we het water op. We beginnen rustig en langzaam. We maken gebruik van een winch. Dat is ideaal. Hierdoor heb je geen golven of turbulent water van een boot. Hierdoor reageert de foil uiterst voorspelbaar. Bovendien is de snelheid van de winch heel erg goed in te stellen. Ook is het efficienter dan een boot omdat we veel sneller run na run kunnen doen. 

 

Eerst zullen we je langzaam laten wennen aan het gevoel van de foil die je uit het water lift. De doelstelling is dat je dit leert herkennen, maar vooral controleren. Het zal de bedoeling zijn dat je met druk op je voorste voet de foil terug in het water duwt. Hiermee leer je te doseren. Dit is uiterst belangrijk om te zorgen dat de foil niet breached (het water uit komt). Wanneer je dit onder controle hebt, zullen we focussen op langere stukken te foilen.  Langzaam zullen we de snelheid iets opvoeren. Voel je je zeker, dan kunnen we langzaam gaan carven. Als het erg goed gaat kunnen we gaan focussen op pumpfoilen. Zonder gebruik van de winch leer je dan om jezelf met pomp bewegingen voort te bewegen op de foil.

 

Materiaal

We hebben een geschikt board beschikbaar met een drijfvermogen net onder de 100 liter. We hebben een geschikte beginner foil van rond de 2400 cm2. We hebben een impact vest en helm beschikbaar. Heb je deze zelf al, neem deze dan gerust mee! Afhankelijk van de temperatuur zul je zelf een wetsuit en schoentjes mee moeten nemen. Deze zijn sowieso verstandig om aan te doen.

 

Duur

De les zal zo'n anderhalf uur duren. De datum waarop bepalen we samen. In 1,5 uur kun je zo'n 20-30 foil runs oefenen. We zullen video opnames maken zodat we samen kunnen terug kijken wat er goed gaat en wat er verbeterd kan worden. 

 

Locatie

De lessen worden gehouden op de Galderse meren. Dit is een meer net onder Breda. De omstandigheden zijn hier ideaal. Het is snel diep water, perfect voor de foil aangezien die 60-70cm onder water steekt, een zachte zandgrond, bomen als beschutting van de wind en doorgaans rustig (behalve op een zomerse zonnige dag). 

 

Voorwaarden

De les is op individuele basis. Maximaal kunnen er 2 deelnemers tegelijkertijd mee doen. We hanteren een minimale leeftijd van 12 jaar. Een zwemdiploma is verplicht. Boardgevoel is zeer aan te raden. Heb je nog nooit op een surf of supboard gestaan, dan is foilen misschien niet voor jou! Let op: foilen kan gevaarlijk zijn. Deelname aan een les/coaching is geheel op eigen verantwoordelijkheid. We verwachten ook een goede fysieke gezondheid.

 

Kosten

Een foilles kost 150 euro voor 1,5 uur voor 1-2 deelnemers. Materiaal, m.u.v. een wetsuit en schoentjes is hierbij inbegrepen. Mocht je achteraf een foil in onze webshop aanschaffen, dan brengen we de kosten van je les in mindering (geldig tot 4 weken na je les). De lessen worden aangeboden vanaf mid/eind april.

 

Wil je een les boeken? Neem dan contact op!